Към Софийската професионална гимназия по туризъм има действащ ресторант, който работи с външни клиенти.
Към Софийската професионална гимназия по туризъм има действащ ресторант, който работи с външни клиенти. В него всеки ден учениците от един клас провеждат практически упражнения. Сутрин те приготвят обедното меню, на обяд в 12 часа отварят заведението, обслужват външни клиенти и понякога храната свършва преди 14 часа, когато ресторантът затваря.
„Това е най-добрата оценка за придобитите им умения, а и така свикват с работата по обслужването на външни клиенти и когато отиват на практика в реални обекти, те вече имат самочувствието, че са подготвени, и не се притесняват“, разказва директорката на СПГТ Антоанета Джонева. Има интерес към ресторанта и редовно се пълни с хора. Във връзка с неговата работа гимназията има разрешителни за приготвянето на храна.
Професионалната подготовка в гимназията е организирана по начин, който много се доближава до дуалното обучение – започва се с теоретична подготовка, а след това се минава към практическото обучение в учебните работилници. После идва ред на учебния ресторант, в който учениците практикуват в реална среда и работят с външни клиенти. И последният етап е провеждането на учебна и производствена практика в реална работна среда в базови обекти на фирми партньори.
Всяка година преди 15 септември гимназията сключва договори с реномирани хотели, ресторанти и туристически агенции, в които да се провеждат учебната и производствената практика през годината.
Четете повече в бр. 30, 25 – 31 юли 2019 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg