Filosofiya-Philosophy
  • Main Page
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
Main Page Новини Новини 2020 Брой 12, 2020

Сърма или сарма? Всъщност и двете!

v.genkov@azbuki.bg by v.genkov@azbuki.bg
19/03/2020
in Брой 12, 2020
0
Защо „мекането“ е толкова заразно?
20
Споделяния
0
Прегледи
Share on FacebookShare on Twitter

Илияна ГАРАВАЛОВА*

Не, тук няма да си говорим просто за начина на изписване на думата сармà (ястие), а за комплекс от причини, водещи до правописна грешка при нея. Всъщност в заглавието са изписани правилно две думи с различно значение, но при писмената употреба на втората често се допуска грешка, изравняваща я графично с първата. За това си има цял ред причини. Първата и най-важната от тях е, че съ̀рма и сарма̀ са пароними, т.е. думи, които се различават само по един или няколко звука, но коварно означават съвсем различни неща.
Втората причина е колебанието при ударението на думата съ̀рма, с която се назовават златни или сребърни нишки за бродерия, използвани предимно при направата на българската носия, на знамена и др.
Тя няма форма за множествено число, а ударението при нея се носи от коренната гласна -ъ-, т.е. правилното произношение е съ̀рма, което обаче не се отбелязва в писмен текст. В резултат на всичко това може да настъпи объркване, забавно при малкото дете, което иска за закуска яйца с балкон (да се разбира бекон), но на по-късна възраст нещата се променят. В разглеждания случай съ̀рма и сарма̀ се различават по коренната си гласна и по ударение. При сармà ударението не пада върху коренната гласна -а-, поради което тя се редуцира, стеснява се и започва да се произнася като гласна ъ. Така двете думи стават много близки по звуков състав. Думата съ̀рма пък днес не се употребява често, тя е част от пасивния речников фонд и дори е напълно непозната за някои от носителите на езика. Това още повече увеличава вероятността за объркване и свързаната с него грешка – правописна, а оттук и семантична.
Всъщност апетитното пашкулче от кайма и ориз, завито в зелев или лозов лист, особено популярно по Коледа и Нова година, е сАрмàта. Думата има форма за множествено число, с която обикновено назоваваме самото ястие, напр.: Много обичам сарми.

*Доц. д-р Илияна Гаравалова работи в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език – БАН.

Your Image Description

Свързани статии:

Default ThumbnailДесетки училища вече участват в инициативата „Написаното остава. Пиши грамотно!” Превеждам или привеждам? Полуграмотност или грамотност и половина Нова дума за стара идея (или за метачетенето)

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Написаното остава

Последвайте ни в социалните мрежи

Previous article

Училище на три адреса

Next article

За студентските такси

Next article
След 65 години – срочни трудови договори

За студентските такси

Последни публикации

  • Philosophy, Number 3/2025, Volume 34
  • Philosophy, Number 2s/2025, Volume 34
  • Philosophy, Number 2/2025, Volume 34
  • Philosophy, Number 1/2025, Volume 34
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXII
  • Philosophy, Number 4/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 4s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 1/2024, Volume 33
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXI
  • Philosophy, Number 4/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3/2023, Volume 32
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2023, Volume 32
  • Philosophy, Number 1/2023, Volume 32
  • Annual contents of Filosofiya-Philosophy 2022
  • Philosophy, Number 4/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 3/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 2/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 1/2022, Volume 31

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Main Page
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

en_US
bg_BG en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.