"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2021 Брой 15, 2021

Телешки стек расте от спанак

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
14-04-2021
in Брой 15, 2021
A A

Учените търсят по-устойчиви начини за производство на месо, като правят опити за отглеждането му в лаборатории с идеята това да се превърне в популярна алтернатива.
Изследователи от Масачузетс откриха, че спанакът не е просто страхотна гарнитура за пържоли, той е идеален и за отглеждането на пресни говежди стекове в лаборатории. Проучването им установява, че листата на спанака осигуряват икономически ефективна и екологична основа за отглеждане на месни клетки, съобщава studyfinds.
Инженерът от Бостънския колеж Глен Годет казва, че откриването на годна за консумация основа може да помогне за ускоряване на развитието на култивирани меса. Когато учените премахнат всичко от спанака освен неговото жилесто стъбло, мрежата на листата служи като годен за консумация скелет за нов говежди протеин, отглеждан в лаборатория.
Годет добавя, че този процес може да помогне за намаляване на тежестта върху ресурсите, които отговарят на нарастващите потребности от месо в световен мащаб. „Клетъчното земеделие има потенциал да произвежда месо със структурата на традиционното, като същевременно минимизира потребностите от земя и вода“, казва водещият автор на изследването.
„Ние демонстрираме, че децелулоризираните листа спанак могат да се използват като ядливо скеле за отглеждане на говежди клетки, които да се развият в месо“, заявява тя.
При експеримента Годет и изследователи от Политехническия институт в Уорчестър започнали с премахването на растителните клетки от всеки лист спанак. След това екипът използвал останалата част за отглеждане на клетки от месо от крави. Изследователите добавят, че клетките остават жизнеспособни в продължение на две седмици и също могат да се диференцират в мускулна маса.
„Искахме да видим дали можем да използваме ядливо скеле, за да постигнем това. Мускулните клетки са зависими от закотвянето, което означава, че трябва да се хванат за нещо, за да растат. В лабораторията можем да използваме пластмасови основи за култивиране на тъкани, но пластмасата не е годна за консумация“, обяснява Годет. Тя добавя, че се разглеждат и други зеленчуци, както и животински и рибни клетки.
Според авторите на проучването успехът на техния проект предоставя план за безопасно създаване на култивирани меса в голям мащаб.

Your Image Description

Свързани статии:

Намериха шоколад на 121 години Откриха „изгубен златен град“ в Египет Споделянето на знания е решаващо Гладът за кислород с Нобелова награда

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Откриха „изгубен златен град“ в Египет

Next article

„Спомените са лични, училището – общо“

Next article
В ход е дигиталното обучение

„Спомените са лични, училището – общо“

„Български пощи“ с офиси  в подлезите на метрото

„Български пощи“ с офиси в подлезите на метрото

В памет на тенора Камен Чанев

В памет на тенора Камен Чанев

Последни публикации

  • Сп. „Философия“, книжка 1/2025, година XXXIV
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXII
  • Philosophy, Number 4/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 4s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 1/2024, Volume 33
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2023, година XXXII
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2023, Volume 32
  • Philosophy, Number 1/2023, Volume 32
  • Annual contents of Filosofiya-Philosophy 2022
  • Philosophy, Number 4/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 3/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 2/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 1/2022, Volume 31
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, 2021 г.
  • Philosophy, Number 4/2021, Volume 30
  • Philosophy, Number 3/2021, Volume 30

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"