"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2023 Брой 5, 2023

Изкуствен интелект създава протеини, убиващи бактерии

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
01-02-2023
in Брой 5, 2023
A A

Изкуствен интелект е проектирал антимикробни протеини, които след това са тествани в реални условия и е доказано, че действат, предава nauka.offnews.bg. Али Мадани, основател и СЕО на Profluent – стартъп в областта на биотехнологиите в Калифорния, и колегите му използват изкуствения интелект ProGen, с който да проектират милиони нови протеини. Изследването е публикувано в сп. Nature Biotechnology.
Използваният изкуствен интелект работи по начин, подобен на тези, които могат да генерират текст. ProGen се е научил как да създава нови протеини, усвоявайки граматиката на това как аминокиселините се комбинират, за да образуват 280 милиона съществуващи протеина. А изследователите посочват група от протеини с антимикробна активност, върху които той да се съсредоточи. Те програмират и проверки, така че да не се произвеждат аминокиселинни „безсмислици“. Тестват и проби от предложените от изкуствения интелект молекули в реални клетки. От създадените физически 100 молекули 66 са участвали в химически реакции, подобни на тези на естествените протеини, които унищожават бактериите в яйчен белтък и слюнка. След това изследователите избират пет протеина с най-интензивни реакции и ги добавят към проба от бактерии Escherichia coli, като два от протеините са унищожили бактериите.
Джеймс Фрейзър от Калифорнийския университет в Сан Франциско, който е част от екипа, заявява, че от самото начало не е било ясно дали изкуственият интелект може да разбере как да промени толкова много аминокиселинната последователност и все пак да получи коректна форма. „Беше нещо като „изглежда като патица, кряка като патица“ и рентгеновите лъчи потвърдиха, че също така „ходи като патица“, коментира Фрейзър. „Подобен процес би могъл да се използва за създаване на нови тестови молекули за разработване на лекарства, въпреки че те все пак ще трябва да бъдат тествани в лабораторни условия, което отнема много време“, посочва, от своя страна, Мадани.

Your Image Description

Свързани статии:

Микропластмаса се натрупва на дъното на Средиземно море Звукови вълни ускоряват електролизата Когато иновациите решават конкретни проблеми Влажните зони съхраняват биоразнообразието

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Време е за диалог

Next article

Микропластмаса се натрупва на дъното на Средиземно море

Next article
Микропластмаса се натрупва на дъното на Средиземно море

Микропластмаса се натрупва на дъното на Средиземно море

Звукови вълни ускоряват електролизата

Звукови вълни ускоряват електролизата

Разширяват мобилността с учебна цел в ЕС

Разширяват мобилността с учебна цел в ЕС

Последни публикации

  • Сп. „Философия“, книжка 1/2025, година XXXIV
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXII
  • Philosophy, Number 4/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 4s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 1/2024, Volume 33
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2023, година XXXII
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2023, Volume 32
  • Philosophy, Number 1/2023, Volume 32
  • Annual contents of Filosofiya-Philosophy 2022
  • Philosophy, Number 4/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 3/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 2/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 1/2022, Volume 31
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, 2021 г.
  • Philosophy, Number 4/2021, Volume 30
  • Philosophy, Number 3/2021, Volume 30

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"