"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Filosofiya-Philosophy
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2024

Топ готвачи споделят умения с учители и ученици

Изготвят иновативни материали за обучение според най-новите тенденции в кулинарията

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
31-10-2024
in Новини 2024
A A
Снимки Пресцентър на МОН

Топ готвачи, работили в реномирани европейски и световни хотели и ресторанти, включително такива със звезди „Мишлен“, предлагат да споделят своите знания и опит с учители и ученици от професионалните гимназии по туризъм. Tе изготвят и иновативни материали за обучение според най-новите тенденции в кулинарията, съобщава пресцентърът на МОН.

Идеята беше представена по време на секторна среща на представители на бранша и професионални гимназии по туризъм, която се проведе по проект „Програма за уменията“ на МОН, финансиран по програма „Еразъм+“. В нея участваха служебните заместник-министри на образованието и науката и на туризма Таня Михайлова и Павлин Петров и главният секретар на МОН Любомир Йосифов, който е и ръководител на проекта „Програма за уменията“.

„За мен е много важно, когато говорим за професионално образование и неговия продукт – уменията, да не сме сами. Когато бизнесът идва при нас, това показва, че сме на прав път“, каза зам.-министър Таня Михайлова при откриването на срещата.

Тя изтъкна, че липсата на кадри във всеки един сектор на нашата икономика е чувствителна. Затова е необходимо всеки да направи максималното тази липса да бъде запълнена.

„Учениците в професионалните гимназии са изключително практически ориентирани

– те знаят какво искат и имат планове, които да реализират. Ние, възрастните, просто трябва да им помогнем. Ролята на професионалното образование не е само да предаде на учениците знания и да им осигури придобиване на умения на изхода, но и да изгради личности, които ще бъдат двигател на нашата икономика“, изтъкна Таня Михайлова.

Зам.-министърът изрази увереност, че училищата, подготвящи кадри за туристически сектор, ще показват още по-добри резултати, като благодари за сътрудничеството на Министерството на туризма и на бизнеса.

Павлин Петров също посочи, че доброто партньорство между различните институции и бранша е първото условие за постигане на добри резултати в туристическия сектор. По думите му, освен държавата и бизнесът ключова роля в този процес имат и общините. Зам.-министър Петров изтъкна, че изключително важна е професията на учителя, защото тя формира бъдещите професионалисти във всеки сектор.

Главният секретар на МОН Любомир Йосифов посочи, че знанията и уменията са ключови за развитието и растежа.

„В утрешния свят наличието на широк спектър от знания, умения и компетентности ще даде възможност на младите, както и на учещите възрастни, да имат по-широка реализация на пазара на труда, а това ще им осигури и по-качествен живот“, изтъкна Любомир Йосифов.

По време на секторната среща свои виждания за развитието на професионалното кулинарно обучение споделиха водещи шеф готвачи и представители на кулинарния бранш като Виктор Жечев, Георги Котев и Желязко Каракашев. Те коментираха важността на практическото обучение и това то да е в синхрон с актуалните тенденции в кулинарията и потребностите на сектора.

Обсъдено беше и провеждане на семинари, на които изявени представители на кулинарния бранш да предават своите умения в училищата, както и възможността те да бъдат предавани мултимедийно и да се мултиплицират, за да могат да стигнат до повече ученици.


Your Image Description

Свързани статии:

198 новоназначени директори преминават практически обучения Нов STEM център в Математическата в Шумен МОН с приз за развитието на професионалното образование в сферата на хранителните технологии Министър Галин Цоков връчи грамота на победителите от Националния фотоконкурс на „Аз-буки“

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags готвачиДенятзам.-министрикулинарияЛюбомир ЙосифовМОНПавлин ПетровТаня Михайлова

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Framework for Designing Visually Orientated Tools to Support Project Management

Next article

3D образователен подход в обучението по стереометрия

Next article

3D образователен подход в обучението по стереометрия

МОН и Службата на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България подписаха меморандум за сътрудничество

МОН и Службата на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България подписаха меморандум за сътрудничество

Digital Educational Platforms and their Importance for Vocational Training in Modern Enterprises

Последни публикации

  • Сп. „Философия“, книжка 1/2025, година XXXIV
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXII
  • Philosophy, Number 4/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 4s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 3/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 1/2024, Volume 33
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2023, година XXXII
  • Philosophy, Number 3s/2024, Volume 33
  • Philosophy, Number 2/2023, Volume 32
  • Philosophy, Number 1/2023, Volume 32
  • Annual contents of Filosofiya-Philosophy 2022
  • Philosophy, Number 4/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 3/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 2/2022, Volume 31
  • Philosophy, Number 1/2022, Volume 31
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, 2021 г.
  • Philosophy, Number 4/2021, Volume 30
  • Philosophy, Number 3/2021, Volume 30

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"