Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Философия
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Философия
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2022 Брой 32, 2022

Майсторката на карвинг

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
10-08-2022
в Брой 32, 2022
A A

Ганка Ангелова e преподавател в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Нейно хоби е карвингът, а професията – пряко свързана с храната. Тя е старши учител и преподава технология на храната. Води учебни и производствени практики. Тази година е удостоена от министъра на образованието и науката с почетна грамота „Неофит Рилски“. Получи и почетна грамота от бургаския кмет Димитър Николов за 24 май.
С карвинг се занимава от години и признава, че за нея той е като шиенето на гоблени – носи ѝ удов-
летворение и я успокоява. „Понякога ставам през нощта и започвам да работя. Обикновено правя неща по определен повод и после ги подарявам“, разказва учителката. Определя заниманието си като „зеленчукорезба“.
„Иска ми се карвингът да бъде методична единица. А имаме в XII само една тема, свързана с него. Преди две години по „Моят час“ имахме допълнителни часове и групи ученици, които да се занимават – казва Ангелова. – В Слънчев бряг, Дюни, а и в Созопол има заведения, където блок-масите са със задължителна декорация. Затова се наема специален човек. Смятам, че в следващите години това ще се наложи като професия.“
Сега повечето хора, които правят украси от плодове и зеленчуци, са самоуки. Но вече има частни школи, като тези на Веселина Славчева и на Юрий Дима. „Карвингът е скъпо и малотрайно удоволствие. Изработката отнема часове. Обичам да подарявам на мои приятели по различни поводи направените фигури“, говори учителката. Всяко лято получава предложения за работа от изискани хотели и ресторанти, но отказва с ясната мисъл – да се съхрани за учениците, на които иска да предаде не само своите знания, а и обичта към храната и към красивото.
За нея всички, които правят карвинг, са хора със златни ръце, които в душите си са художници и резбари, но са се отдали на прагматичното – да разкрасяват храната и масите. Затова и трябва да получават добра заплата – поне три хиляди лева. „Големите вериги класни хотели предлагат подобно възнаграждение. Част от учениците ни знаят това и се интересуват от карвинга“, обяснява Ангелова.
Учителката си е поставила за цел да внуши на своите ученици, че преди всичко „очите са тези, които се хранят“. Подчертава, че има строги правила при оформянето и дизайна на ястията, които приготвя с бъдещите готвачи.
Сега, когато страстите около приема след VII клас още отекват, учителката коментира: „Смятам, че в професионална гимназия трябва да идват ученици с изразено желание да изучават определена специалност. За жалост, това не е така. 60% от тези, които влизат при нас, идват, защото не са приети другаде. Нашата професионална гимназия е била едно от поредните желания, изброени просто така. Едно дете трябва да започне да се мотивира за професията, която ще избере, още от детската градина. Да има психолози, които да откриват талантите и уменията от ранна възраст и да насочват в последващия избор децата и техните родители“.
Учениците от ПГТ
„Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, са били винаги в топ 10 при националните състезания по различните професии. Това е добра визитка за преподавателите по специалните предмети, какъвто е и Ангелова. Но за нея най-големият успех се корени другаде: „Нормално е да имаме победители в състезанията, затова работим. За мен най-големият успех е да спечеля любовта на учениците. Да ги мотивирам да обичат това, което учат, това, което правят“.

Your Image Description

Свързани статии:

Когато общността успява заедно STEM център с кухня Институция с млад дух По-близки и по-успешни

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Региони

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Когато общността успява заедно

Следваща статия

STEM център с кухня

Следваща статия
STEM център с кухня

STEM център с кухня

Образованието е основен фактор за активност

Образованието е основен фактор за активност

1,9 млн. евро за 15 наши фирми за иновации

Наши карго дронове започват полети в ЕС

Последни публикации

  • Сп. „Философия“, книжка 1/2025, година XXXIV
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2024, година XXXIII
  • Сп. „Философия“, книжка 4s/2024, година XXXIII
  • Сп. „Философия“, книжка 3s/2024, година XXXIII
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2024, година XXXIII
  • Сп. „Философия“, книжка 2/2024, година XXXIII
  • Сп. „Философия“, книжка 1/2024, година XXXIII
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 3s/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 2/2023, година XXXII
  • Сп. „Философия“, книжка 1/2023, година XXXII
  • Годишно съдържание на сп. Философия 2022 г.
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2022, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2022, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 2/2022, година XXXI
  • Сп. „Философия“, книжка 1/2022, година XXXI
  • Годишно съдържание на сп. „Философия“, 2021 г.
  • Сп. „Философия“, книжка 4/2021, година XXX
  • Сп. „Философия“, книжка 3/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"